lørdag 6. august 2011

Trafikken

Dette er et tema som fortjener et helt eget innlegg faktisk. Ja, hva kan man si. Det må bare oppleves. De kjører på feil side av veien, venstrekjøring heter det vel egentlig. Det er jo forsåvidt greit nok det. Man kan vel ikke si annet enn at det er komplett kaos. Men opp i all tutingen er det ganske kontrolert kaos på en bisarr måte. Dog kaos er stikkordet. Vi har tatt oss den frihet å oversette "Balis veiregler" av Richard Lewis for å gi dere et bedre innblikk:



  1. Den som ankommer krysset først, kjører.
  2. Trafikkskilt og lys er mer ett forslag enn en regel.
  3. Hvis du likevel stopper på rødt lys og fordekket ditt er 1cm over den hvite linjen, vill du få bot. Derfor er det best å gjøre som de lokale, ikke stoppe i det hele tatt.
  4. Hvis du ser en fotgjenger begynne å krysse veien, tut lenge og høyt. Hvis fotgjengeren fortsetter, da er han en idiot som tar en slik risiko.
  5. Hvis du likevel planlegger å være fortgjenger på Bali, er det anbefalt å gjennomgå et 6mnd langt treningsregime på din lokale løpebane. 50m hinder er sterkt anbefalt.
  6. Hvis du vil vente på en luke i trafikken før du svinger inn på en ny vei, lykke til. Vær modig og kjør på! Det er mottoet.
  7. Det er tillat å kaste ting ut av vinduet. Men, hvis du spytter, pass på at du ikke har en motorsyklist bak deg. Å treffe en motorsyklist med en klyse er veldig fornærmende og vil føre til stor sorg.
  8. Unge jenter på scooter lider av "unge pikers udødelighetssyndrom". De vil ikke se seg for, garantert.
  9. Hvis det er rom for å presse seg forbi, så for guds skyld, press forbi! Det har ikke noe å si at det resulterer i en times lang trafikk-kork. Å inhalere eksos er en del av den kulturelle opplevelsen.
Utrolig godt sagt, egentlig. Vi har ingen umiddelbare planer med å bli trafikkanter, så vi går stort sett rundt overalt. Det er en hinderbane uten like, så Bali er rett og slett ikke tilrettelagt for fotgjengere. Her kjører alle. Om du så vidt har passert 8 år spiller det liten rolle, du kjører scooter. Å se en familie på fire på en scooter, er heller ikke uvanlig. Hjelm virker også svært overflødig for flertallet. De kjører forbi på begge sider, så det gjelder å ha tunga rett i munnen.

Ellers er taxi et svært godt alternativ. Å betale 45kr for en 25min lang taxitur er helt greit. Det lønner seg nesten ikke å gå da vet du:)

Vi må også jukse litt og låne ett bilde fra google for å illustrere. Dette skyldes at overlevelsesinnstinktet kikker inn, og man blir altfor opptatt med å følge med på det som skjer, framfor å ta bilder.

Bildet er dog noe missvisende, da de aller fleste ikke bruker hjelm.


Kunne du tenkt deg å kjøre på Bali?


Stian & Tone

2 kommentarer:

  1. Velkommen til sørøst Asia. Mine opplevelser tilsier at dette er normen for trafikk i verden. Standarden i nord-Europa og nord Amerika er noe annerledes...

    SvarSlett
  2. Ja, stemmer nok det. Men et totalt fravær av fortau eller tilsvarende, er vel ikke helt vanlig ;)

    SvarSlett